Wednesday, March 5, 2014

Să ne iubim în trafic! - NU!

Nu. Nu. Nu.
Să ne respectăm!!

Să vă explic de ce consider abordarea acestui clip (iniţiativa cu totul) ca fiind eronată, sexistă şi total nepractică:


1. Traficul din Bucureşti este unul haotic şi congestionat, ştim cu toţii problema lipsei locurilor de parcare, gropile, semafoarele corelate cu fazele lunii (că între ele sigur nu sunt) şi aşa mai departe. Nu este nevoie să mai existe în trafic şi şoferi ca individa din clip, indiferent de sex.

2. Tipa stă la semafor, e verde şi în loc să pornească de pe loc, deşi e prima, stă să caute în paporniţă şi să arate pancarte pe geam. Dacă nu eşti în stare să bagi cheia în contact, ce cauţi pe străzi şi cine e incapabilul care ţi-a pus carnetul în mână? Spotul transmite mesajul că un asemenea comportament nesimţit ca al tipei respective este acceptabil pentru că e femeie. NU este acceptabil să nu te uiţi în jur când conduci, să te ocupi cu machiajul în loc să pleci la culoarea verde când sunt maşini în spatele tău - asta se numeşte indolenţă şi nu trebuie acceptată, indiferent de sex.

3. Este sexist şi discriminator să accepţi nesimţirea din partea unei femei pentru că, săraca, e femeie, vai de capul ei coafat, dar reacţia agresivă a personajului masculin să fie blamată. Amândoi sunt în culpă: femeia pentru că nu are ce căuta la volan dacă nu cască ochii şi nu e atentă, bărbatul pentru că recurge la imprecaţii. Dacă tolerăm şoferii nesimţiţi care încurcă traficul, indiferent de sex, atunci cum de nu tolerăm şi înjurăturile?

4. Femeile vor egalitate peste tot, fac simpozioane şi conferinţe unde se referă la ''lumea bărbaţilor'' ca fiind discriminatoare şi alte inepţii sexiste, dar la volan când merg cu 30 la oră pe banda de viteză şi nu se simt nici când le dai faruri şi eşti nevoit să le depăşeşti pe dreapta, trebuie respectate şi tratate cu delicateţe, dom'le, că acuşi se smiorcăie din poziţia lor de femei puternice şi independente şi trebuie să le aduci sărurile. Jalnic.

5. În loc să împarţi pancarte cu mesaje inepte de tipul ''Îmi plac lalelele'' (atunci trage tu pe dreapta, ia-ţi lalele, pozează-te cu ele pe feizbuc şi nu mai încurca lumea!), mai bine faci o campanie de responsabilizare a tuturor şoferilor vis a vis de felul neatent şi defectuos de a conduce din care rezultă blocajele în trafic care macină nervii tuturor, femei şi bărbaţi deopotrivă.

6. Nu femeile trebuie respectate!! Toţi participanţii la trafic trebuie respectaţi! Indiferent de sex, indiferent de ce vehicul conduc sau dacă sunt pietoni! Respectul este reciproc şi se manifestă mai ales printr-o manieră civilizată de a conduce care nu consumă timpul şi nervii celorlalţi ! Respect pentru toţi. Femeile nu primesc dispensă pentru nesimţire şi nici nu ar trebui să-şi dorească asta dacă au respect de sine.

7. Unele femei conduc execrabil. La fel şi unii bărbaţi. Unii oameni, indiferent de sex, trebuie să accepte că nu se pricep la unele lucruri, să renunţe elegant sau să conducă pe dreapta, cu ochii căscaţi la trafic şi nu cu telefonul la ureche.

8. Concepţia că femeile în general conduc prost porneşte de la crudul adevăr că, ei bine, în general conduc destul de prost. Evident că există excepţii - cunosc şi eu câteva. Care e problema? De ce trebuie să se priceapă toţi la orice? De ce bărbaţii pot suporta discriminări, generalizări şi prejudecăţi dar femeile nu? Sunt mai proaste, mai slabe?! De unde atâtea mimoze pe şosele?

9. Nu e nimeni obligat să asculte injurii aşa cum nu este nimeni obligat să accepte că întârzie din cauza uneia care flutură pancarte în loc să se comporte decent în trafic.

10. Susţin respectul acordat tuturor în trafic. Faptul că eşti femeie, pentru care nu ai niciun merit şi care nu reprezintă un handicap sau o performanţă, nu te scuteşte de la a respecta ceilalţi participanţi la trafic şi nici de la înjurături când nu o faci. Dacă femeile sunt aşa deosebite, să dea exemplu de şofat atent.


Să ne respectăm în trafic, bărbaţi şi femei deopotrivă!! 

No comments:

Post a Comment