Friday, July 26, 2013

Cum să arăţi bine în poze - No more Being Camera Shy!

Din păcate, am creierul blocat de emoţie pentru că duminică este cea mai importantă zi din acest an pentru mine: îi văd pentru a treia oară pe Rammstein în concert. Acesta este motivul pentru care există o posibilitate ca articolul pe care îl citiţi să nu fie tocmai coerent, dar sper să vă fie totuşi de ajutor.

Citeam aseară pe macnetize.com despre nu ştiu ce iniţiativă comercială a unei mărci care pe mine nu mă încântă, ideea centrală fiind timiditatea în faţa aparatului foto sau a camerei de filmat.

Aud pe foarte multă lume că nu arată bine în poze, că nu ştiu ce să facă în faţa obiectivului. Eu am trăit multă vreme cu senzaţia că oricine vrea să aibă mii de poze cu sine, cu orice ocazie, ca amintire sau pur şi simplu ca să se uite la ele cu plăcere. Se pare că nu este aşa. Personal, dacă aş putea să o ţin tot într-o şedinţă foto aş fi cea mai fericită. Când spun şedinţă foto mă refer la una profesională, cu lumini, cu locaţie aleasă cu grijă, cu tematică şi cu ore de muncă. Ieşitul cu compacta în parc sau cu DSLR-ul pe care îl ţii pe modul auto nu reprezintă şedinţe foto ci pur şi simplu o joacă.

Văd pe internet enorm de multe poze pe care lumea le publică şi pe care eu le-aş fi şters direct din aparat. Greşite din toate punctele de vedere, nu scot în evidenţă decât defecte iar subiecţii nici nu realizează asta. Evident, cei care se încăpăţânează să persiste în a revărsa avalanşe de poze nasoale o vor face în continuare cu perseverenţa în greşeală pe care doar fudulia de un anume tip o dă. Pe ceilalţi vă invit să notaţi următoarele reguli care să vă ajute să arătaţi bine în fotografii, indiferent de cât de nefotogenici vă consideraţi.

Dacă te temi de instantanee ai grijă la următoarele aspecte când eşti ''în pericol'' de a fi pozată (adică la petreceri, întâlniri etc):

- ţine spatele drept tot timpul. Drept înseamnă drept nu ţeapăn.
- poartă machiaj. POARTĂ MACHIAJ. Chiar şi discret, ajută enorm.
- ai grijă să nu stai crăcită, în general fii atentă la poziţiile pe care le abordezi ca să nu te trezeşti că apar poze cu tine cu călcâiele în gură când credeai că nu te vede nimeni.
- rezolvă de acasă problemele care te-ar putea crispa: oja ciobită, vreo bubă, părul explodat, haine sau pantofi care te incomodează etc. Crisparea se vede în poze şi o să araţi nasol.
- dacă eşti la un eveniment cu mâncare, nu face fălci de hârciog niciodată. Ia câte puţin, dacă nu vrei poze în care eşti o mare falcă şi ceva om sub ea. Pe aceeaşi notă, nu sta cu gumă de mestecat în gură. E extrem de scârbos să vezi poze cu tipe aranjate care râd cu gura până la urechi şi cu ciunga lipită de măsea.
- FOARTE IMPORTANT: Dacă ai vreun defect fizic de orice fel, nu te da peste cap să îl ascunzi, fii naturală, altfel vei atrage atenţia asupra problemei. Exemple reale: o persoană cu dinţii mai strâmbi se schimonosea înfiorător în poze încercând să ascundă defectul ăsta, zâmbea chinuit. Nimeni nu oberva dinţii, dar expresiile forţate erau evidente şi mult mai urâte decât dinţii. În alt caz, o tipă cu un defect la un ochi, o pleoapă mai lăsată, stătea în toate pozele cu capul dat pe spate şi ochii semi-închişi, crezând că aşa maschează problema. E nevoie să mai spun că efectul era cel puţin ciudat?


Dacă te temi de şedinţe foto, iată câteva probleme şi soluţiile lor. Dacă nu te temi de şedinţe foto, dar ai totuşi poze în care nu ştii de ce nu arăţi bine, citeşte în continuare. Dacă ai impresia că ştii tot despre cum să dai bine în poză, citeşte totuşi...

Reguli generale:

- lasă bărbia jos, nu sta cu capul pe spate ca în pozele de buletin.
- spatele drept şi machiaj, am mai zis. La şedinţe foto, machiaj mai accentuat şi evită sclipiciurile.
- încordează abdomenul, dar nu îţi suge burta ca la balamuc că se vede urât.
- NICIODATĂ NU FACE BOT ÎN POZE. Nu încorda gura, nici măcar puţin, SE VEDE chiar dacă în mintea ta crezi că nu. Este un obicei de piţipoancă, este de prost gust şi te face să arăţi redusă mintal.
- locul potrivit pentru pozele făcute cu telefonul în oglindă, la baie sau altundeva, eventual mişcate este în recycle bin, după care se dă click dreapta şi empty recycle bin. Acolo dau cel mai bine.
- acum un anunţ şoc: telefonul nu este aparat foto. Vă rog uitaţi-vă la acest scurt clip în care vi se explică foarte clar ce şi cum : http://www.dpreview.com/tv/smartphone-vs-slr Când vă treziţi din leşin, după ce aţi dat 50 de ziliarde pe un telefon, daţi şi o sumă decentă pe un aparat foto. Într-un articol viitor o să vă spun şi ce să vă cumpăraţi. Facem şi tutoriale dacă e nevoie.
- starea de spirit se vede în poze. Imaginează-ţi că eşti fotomodel de profesie şi că trebuie să ascunzi problemele pe care le ai ca să nu se vadă în poze. Este un exerciţiu pe care îl recomand pentru că vă ajută şi în viaţa de zi cu zi, nu trebuie să ştie toată lumea că tu eşti supărată.
- nu zâmbi forţat pentru că arată a rânjet. Stai cu muşchii feţei relaxaţi.
- nu este nevoie să te uiţi tot timpul la obiectiv. Te poţi uita şi în altă direcţie sau peste fotograf.
- ţine vârfurile picioarelor întinse, ca o balerină pe poante. Evită încălţările cu talpă plată la şedinţele foto, nu avantajează pe nimeni indiferent cu ce te linguşesc amicele.
- nu ieşi la poze la amiază. Ştiu pe cineva care doar aşa îşi pozează ţinutele şi e încruntată în toate pozele din cauza soarelui. Aşteaptă o lumină blândă, laterală eventual, pe la apus.
- evită bliţul fix în faţă.
- în pozele de grup sau în care apare altă persoană, NU vă lipiţi capetele. E o chestie tâmpită şi nu arată bine.
- nu imita poziţiile modelelor din reviste dacă nu te ajută statura, silueta şi fotograful. Crede-mă, rezultatul nu e glamour, e penibil. Aşa cum porţi haine adaptate propriului corp, aşa adoptă şi poziţii în poze - adaptate ţie personal.

Probleme şi soluţii:

- Sunt crăcănată.
Atunci evită să porţi la poze pantaloni mulaţi sau leggings. Maschează asta încrucişând picioarele la nivelul gambelor şi evită să pozezi din faţă, un semi-profil cu genunchii uşor flexaţi este mai potrivit.

- Am picioarele în X.
Nu sta cu picioarele lipite, depărtează-le puţin şi lasă-ţi greutatea pe o parte. Flexează un genunchi, în faţă sau lateral.

- Am un catarg în loc de nas.
Dacă e lat, evită să fii pozată din faţă, încearcă un semi-profil. Dacă e subţire, nu lăsa bărbia foarte jos ca să nu pară că îţi pică în gură şi foloseşte un machiaj accentuat la ochi ca să distragi atenţia.

- Am buzele subţiri.
Asta e. Treci peste şi nu face bot.

- Am buzele prea groase sau gura prea largă.
Zâmbeşte discret, evită să râzi cu gura până la urechi în poze. Nu folosi gloss şi nici rujuri puternic pigmentate.

- Sunt bondoacă.
Poartă tocuri (foarte) înalte la şedinţa foto, chiar dacă după le dai jos. Evită să faci poze aşezată, în picioare vei părea mai înaltă şi cu bazinul mai îngust. Ai grijă şi tu cu ce te îmbraci, nu te îndesa în haine mulate şi nici nu purta un sac fără formă. Vezi ca persoana care te pozează să fie puţin mai jos decât tine, nu de la acelaşi nivel şi niciodată de sus. Dacă ai braţele groase şi netonifiate, poartă mâneci. Nu sta cu mâinile în şolduri ca modelele pentru că vei sublinia talia groasă. Apropie sau încrucişează picioarele, nu le depărta pentru că vei părea mai lată cu totul. Semi-profilul te salvează.

-Sunt prea slabă.
Ieşi afară şi nu mai pescui complimente.

-Am bazinul foarte lat.
Două cuvinte: semi profil.

-Nu îmi place cum ies în poze dar nu ştiu să spun de ce.
Aici e aici. Este foarte posibil ca vinovată să fie lumina din pozele făcute de amatori care, săracii, nu ştiu ce fac. Încearcă diferite poziţii în oglindă şi vezi ce arată bine. Altfel, dă-mi un mail să te trimit la un fotograf profesionist foarte bun (îţi dau mai multe opţiuni) care să încerce diferite iluminări până îţi place rezultatul. Crede-mă, oricine poate să fie frumos în lumina potrivită.

Nu îmi mai vin momentan alte probleme în minte, vă aştept să îmi spuneţi cu ce probleme vă confruntaţi sau ce nu vă place în pozele cu voi şi o să vă ofer cu plăcere soluţiile completând articolul.

Per ansamblu, ce încerc să vă transmit este că nu aveţi de ce să vă feriţi de aparatul de fotografiat. Sunt doar poze şi cu puţină atenţie şi puţin exerciţiu pot arăta neaşteptat de bine. Amintirile sunt singurul lucru cu care rămâneţi până la sfârşitul zilelor şi este păcat să nu le păstraţi în orice formă puteţi. Un amic fotograf mi-a sugerat să organizez un workshop în cadrul căruia să arăt cum trebuie să ''stai la poză'' şi să chem fotografi care să explice şi ei ce şi cum. Am multă experienţă, sute de şedinţe foto la activ în care am aflat ce îmi stă bine şi ce nu plus cunoştinţe de fotografie care mă ajută să arăt bine în poze. Există persoane care ştiu în mod natural să pozeze. Ei bine, ceilalţi pot învăţa. Şi da, blogurile (şi întreg internetul) sunt pline de poze în care de fapt nu vă puneţi în valoare pentru că nu ştiţi cum deşi aveţi impresia că ştiţi. Am experienţă în spatele şi în faţa aparatului foto, ştiu despre ce vorbesc şi nu fac complimente aiurea. Nu mă interesează să am cel mai citit blog şi nici nu postez avalanşe de poze cu mine (deşi am) ca să pice lumea de admiraţie aşa cum văd că se practică, mă ofer doar să împart cunoştinţele mele cu oricine este dispus să asculte.

Aştept întrebări şi promit că răspund la toate pe larg. Dacă aveţi blog, vă pot indica chiar în propriile voastre fotografii ce e în regulă şi ce nu, ce vă avantajează şi ce trebuie să evitaţi. Evident, asta voi face în privat, nu vreau să fac pe nimeni să se simtă prost. Sunt foarte curioasă dacă va avea cineva ''curajul'' să îşi supună pozele la critică şi să accepte să încerce şi altceva.

Dacă ar interesa pe cineva un workshop pe tema asta, să-mi spuneţi, vă rog.

 


20 comments:

  1. Mie imi este greu sa pozez in exterior, cu atat mai greu cu cat fotograful nu ma ajuta si nu comunica. Evident sotul meu nu e fotograf de meserie si mai sta prost si cu rabdarea astfel ca pozele bune sunt doar la noroc.
    Pun pe blog atat poze cu telefonul cat si cu d40-ul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare rau sa aud asta. Incearca sa convingi o prietena sa te ajute mai bine. Eventual cineva care are si ea nevoie de poze in schimb. De acolo, incep cu tutoriale de cum sa faci fotografii bune in postura de fotograf. :)

      Delete
  2. Incredible picture! :D I'm floored by that outfit as well. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. You should see it in colour!! Come visit me in Romania, I'll take you photoshooting in Gothic cities!

      Delete
  3. Mai, eu aparate bune nu am: poze fac cu telefonul si cu o chestie d-aia ieftina gen cutie de chibrituri, cu care nu ma descurc neam, dar nici ca pretind ca pozele mele sunt grozave [nici n-as indrazni]. In schimb mor de ciuda cand ii vad p-aia de-si permit niste scule -la care eu doar visez- si nu-s in stare sa le foloseasca [si mai ales se plang ca n-au ce sa pozeze cu ele, no way, nu cred asta].
    Daca ai chef poti sa imi critici pozele [nu am prea multe], nu ma supar, chiar m-ai ajuta. Sigur, nu am pretins ca-s mare pozar, ca ma pricep samd.
    Sunt total de acord cu tine: tinuta [nu vestimentatia] si atitudinea, dar astea [dupa mine] nu trebuie sa se limiteze numai la "pozat"...
    Nu uita de pozele potret/ prim plan cu moaca, din care se iteste numai nasul persoanei, care nas, oricat de mic si delicat ar fi in real life, in poza pare un cioc de toucan, iar restul fetei doar o chestie mica grupata pe langa nanau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, nici nu stii cat de multi sunt cei care dau tone de bani pe aparate pe care nu stiu sa le foloseasca, eventual niste DSLR-uri mari, profesionale, care mai rau ii incurca si le rup spatele daca vor sa le ia dupa ei prin vacante. Asa ajung tot la pozat cu aifoanele, prost, neclar si cu filtre tampite.
      Da, ma, o sa te critic. Dar mai intai de toate, eu nu cred ca ti-am vazut fata vreodata in vreo poza. Daca e pe undeva pe blog, o caut, desi am citit cam tot.
      "nanau" is the word!!

      Delete
  4. Uuuuhmmm, da. Să ştii că fac şcoală din textul ăsta, m-am recunoscut în multe dintre "aşa nu". Să ştii că ar fi o idee fantastică asta cu un workshop în care să explici ce şi cum. OK, deci mă pun pe studiat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca pot sa iti fiu de folos cu orice fel de informatii, tips & tricks etc o fac cu cea mai mare placere! Da, daca se mai arata lume interesata o sa ma pun pe organizat workshop. Eu m-am uitat la toate pozele tale! ;)

      Delete
  5. Ar trebui sa ii dau blogul tau "fotografului" care mi-a facut albumele la final de liceu si pozele de la banchet! :))) Poate il mai scoate din cacao, caci are la aparatura si nebunii de te doare mintea, dar degeaba. Ne-a spart ochii cu blitul, aratam cu totii de parca am fi rudele lui Casper, iar in fotografiile in care ar fi trebuit sa avem oglindit peisajul parcului pe geamul din spatele nostru, apar mainile sale complet nepricepute. Ne-a mai facut unele de tip "buletin" pentru diplomele de BAC, in care iti dau scris, nici macar nu semanam cu noi! O sa se uite careva pe diploma mea peste cativa ani si o sa-mi zica: "Ok, numele corespunde, dar in fotografie cine e?!" :))))
    Cred ca ii lipseste si talentul tipului, dar mna... l-am acceptat doar pentru ca era prietenul directorului si ne-a venit cu cea mai buna oferta. Eu as fi preferat sa platesc mai mult si sa primesc ceva mai bun in schimb, dar din pacate n-am avut cu cine sa ma inteleg :(

    PS: Awesome picture!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thaaaaanksie!!
      If you ever desire a professional photoshoot, I'll be happy to oblige in exchange for cookies and cappuccino.

      Delete
  6. Haha, m-am simtit! Dar sa stii ca it would never work for me. Daca ar trebui sa ma concentrez la atatea lucruri in acelasi timp, mi-ar exploda capul.

    Astept o critica a pozelor mele IN PERSOANA! mwhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, ti-ar exploda capul! Da' eu cum pot, ma, cum pot?
      Sfaturile in persoana nu sunt gratis, sa te vad ce dai! Bwahahahaha

      Delete
  7. Eu nu stiu sa pozez si as fi incantata sa imi critici pozele :)) Adica, orice critica contructiva e de bine, din punctul meu de vedere :) O sa postez zilele urmatoare un fel de outfit (si-ti spun din start ca port sandale cu talpa extrem de subtire :)) )
    Si as mai vrea sa vad avalanse de poze cu tine si cred ca nu sunt singura :D
    Workshop suna bine, de altfel :)

    ReplyDelete
  8. Ooook...iti citeam frumos blogul,postare cu postare,in ordine inversa(ca na,mi-era lene sa o iau de la inceput) si am dat peste postarea aceasta...am inceput sa citesc si parca m-ai aratat cu degetul,asa m-am simtit! :))
    Nu stiu sa pozez si pace! Fac o gramada de fotografii,din care aleg cateva care mi se par mai multumitoare(nu bune),le postez,si ma rog sa nu observe nimeni nimic! :))
    Mi-ar placea sa-mi vezi pozele si sa imi spui unde gresesc,si mi-ar placea sa gasesti macar o poza multumitoare pe blog. Tin sa precizez ca nu detin nici un aparat foto profi,si nici "aifoane" de ultima generatie. :)
    Te astept pe la mine: http://gina-ionela-love-avon.blogspot.ro/

    ReplyDelete
  9. Mie imi este frica de aparat și mereu ies cu un zambet fortat si gura stramba. Cred ca din cauză ca am strunga si m.am chinuit mai mereu sa o ascund in poze. Apoi am descoperit ca in pozele de pe Insta ieseam super si asa am inceput sa le intorc pe toate in oglinda. Dar totuși.. crezi ca o chestie de genul ăsta pur psihologica se poate corecta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur ca da, dar asta tine doar de tine. Cred ca problema este mai mult mai putin dramatica decat simti tu. Ce-ar fi sa gasesti pe cineva sa-ti faca 2 - 3 sedinte foto profi? Cu machiaj si lumini si tot ce trebuie...ai sa fii surprinsa.

      Delete
  10. BunA! Nu înțeleg de ce în pozele făcute cu telfonul mobil îmi iese fata strâmba , mai ales gura chiar și cu machiaj . În selfie nu mi se întâmplă acest lucru și nici în oglinda nu sunt așa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorena, este din cauza lentilei camerei foto a telefonului care este gandita sa cuprinda un unghi cat mai larg, adica imagini cat mai mari. Acest lucru deformeaza perspectiva, de-asta apare fata stramba.

      Delete
  11. Bună . Nu știu de ce în pozele făcute cu telefonul mobil îmi iese fata strâmba , mai ales gura ...deși folosesc machiaj .. în selfie nu mă confrunt cu aceasta problema și nici în oglinda . Îmi poți spune din ce cauza ies așa ? Problema este ca ma confrunt cu aceasta problema la orice telefon , nu numai cu al meu.. as avea nevoie de câteva sfaturi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca o sugestie, incearca o sedinta foto profesionala. Vezi care e rezultatul...s-ar putea sa fii surprinsa placut. Sincer, nu prea arata nimeni asa bine in poze facute cu telefonul, poate doar daca sunt extrem de prelucrate. Daca te mai pot ajuta cumva, sa-mi spui.

      Delete