Wednesday, August 7, 2013

Vama Veche?! Niciodată.




Anul acesta am ajuns la mare pentru o săptămână după secole în care nu am mai văzut picior de val sau nisip. Am stat la un hotel superb şi luxos din Venus, cu plajă privată, camere minunate şi mâncare excepţională. Conjunctura a făcut să pot sta la respectivul hotel şi pe această cale ţin să mulţumesc conjuncturii pentru că îmi place luxul şi nu am de gând să fiu ipocrită cu acest aspect. 
Asta e fun, asta am văzut pe plajă, nu gunoaie şi beţivi.




Ziua mă prăjeam 5 ore la soare, după care dacă se întâmpla să constat că nu sunt în flăcări, mai stăteam puţin până mă lua vântul sau se înnopta, după caz. Ulterior îmi mişcam fizicul graţios până la duş unde sfârâiam până mi se răcea pielea. Aaaaoleu, ţipă toate fanele FPS 800000, moarte şi nenorocire!! Dacă mai povestesc şi că am stat topless că nu-mi place bronzul cu bretele şi cupe de sutien, deja cred că o să am câteva leşinuri pe conştiinţă. Chill, mamasitas. Nu mă ard şi nu mă cojesc pentru că dispun genetic de un şoric gros şi sănătos de nu intra nici acul în el când m-am dus să-mi pun cercel în buric. (''Da, dar soarele o să te omoare, o să vezi tu mai încolo când o să fii o stafidă cu piele de muşama.'' Dap, ok.) M-am dat cu ulei de plajă cu FPS 10 şi pe faţă eram tencuită bine. Şi da, nu păţeşti nimic. Eu am şi noroc de piele care se înnegreşte instantaneu. In your face!! Mă rog, să-mi amintiţi să mă laud un pic mai încolo, că nu despre asta voiam să scriu de fapt dar egocentrismul feroce mă mână ca păstorul capra către prezentarea minunăţiei propriei persoane care a trăit albă ca brânza vreo 10 ani şi acum e o Goată (ceva între goat şi goth) exotică şi aurie. Please leave compliments in comment section below.


Şi cum stăteam în circuit hotel - plajă - plajă - plajă - hotel, nici nu dădusem cu nasul de altceva prin zonă...Dar mi-am amintit eu o traumă din adolescenţă şi am zis că dacă tot mă simt aşa de bine ar fi cazul să o repet. Ce credeţi că am făcut? Am trecut prin Vamă, doamnelor şi domnilor. Am fost prin Vama Veche, de unde am tulit-o rapid cu poalele rochiei în mâini şi o expresie de ''what the fucking fuck on a fuck stick?'' pe faţă.

Odată maşina parcată în Vamă, scot nasul din dotare din habitaclu şi mă izbeşte o putoare de gunoi putrezit de la vreo 3 maxi-tomberoane care refulau pe marginea străzii. Oki doki.

Pe ''trotuar'', adică asfaltul găunos dintre hârtoapele de pe carosabil şi plajă, sticle sparte sau întregi, prezervative în diverse stări de agregare, flegme, căcat (la propriu, căcat, nu ştiu al cui), pungi, hârtii, şaorme scăpate pe jos sau vomitate şi nişte unii care voiau să-ţi vândă ceva, nu ştiu ce că erau dubioşi şi nu am stat să ascult.

Vis-a-vis, nişte janghine oribile de ''terase'' împuţite (adică puţeau a transpiraţie acră, bere stătută şi alte arome de gen), haotice şi cu sistem de sunet setat pe distorsiuni date la maximum, urlau una lângă cealaltă fiecare altceva. În altă locantă, o fufă afonă răcnea cu o chitară în tentacule ceva de Mihai Mărgineanu şi mă întrebam de ce nu o bate nimeni.

La fiecare terasă câte un grup care nu mai văzuse şampon de ceva vreme se bâţâia aiuristic cu berea ieftină în mână, râdea urlat şi încerca să comunice prin semne. Alţii ţopăiau pe carosabil, adică prin nişte gropane cu noroi în ele (de unde dracu' noroi, nu ştiu, că nu plouase deloc).

Într-un magazin nişte băieţi ştergeau cu cârpa de praf pungile de chipsuri.

Deasupra teraselor, cazare cu chiloţii atârnaţi la uscat şi un distrus adormit pe jos. Panorama, dacă nu te uitai spre mare, era de groază. Clădiri construite haotic alternate cu terenuri virane mustind de gunoi şi câini, asezonate cu oameni beţi rangă, extrem de zgomotoşi.

Trece la un moment dat un grup şi unul zbiera ca un cretinopat: asta e aventură!! Suntem în vacanţă, aventurăăăă! ...Şi mi-a fost milă de el. Asta era aventura?...câteva zile într-o staţiune murdară şi cacofonică, ultra-aglomerată? Săracul de el...

Înţeleg că Vama e un simbol al unei generaţii. Dar distruşii care vomită la colţul clădirilor acolo zilele astea nu au treabă cu respectiva generaţie. Când era simbol, Vama nu era aşa. Vama lui Pittiş nu era plină de idioţi, era un loc boem. S-a dus dracului boema, s-a umplut de cocalari, hausări şi clabări şi adolescenţi întârziaţi mintal care nu cunosc utilitatea coşurilor de gunoi şi consideră boschetăria la mare cu 15 oameni în cameră aventură.

Am petrecut o seară în Vamă şi m-am întors alergând la hotel, să miroasă frumos, să fie curat şi linişte, să nu calc în căcat pe jos şi să nu îmi ceară nimeni bani de bere cu privirea şi limba împleticite.

La 17 ani am fost prima oară în Vamă, de 1 Mai. Nasol şi atunci, nasol şi acum. Ok, m-am lecuit. Nu e vorba de vârstă, deci. Nici ca adolescentă nu am înţeles de ce se duce lumea în turmă acolo, de ce trebuie musai să bea până borăsc, de ce toaleta e pe bani, la juma de kilometru de orice şi pute. De ce dracului să mă canonesc cu cortul la mare când pot sta ca omul într-o casă cu pereţi şi tavan, cu toaletă si apă caldă?! De ce mi-ar plăcea să merg cu o ''gaşcă'' (fac icter numai când aud de conceptul ăsta) înghesuită la ieftin, în Vamă? Dacă nu am bani de ce îmi place, stau naibii acasă şi gata. Nu e nicio problemă.

Cât despre aventură...unii trebuie să afle ce înseamnă.

Ce păcat că a murit Vama de demult. Cadavrele se îngroapă cu respect, nu se năpădesc ca muştele.

18 comments:

  1. De SPF nu zic nimic, eu daca nu ma dau cu crema cel mai ridicat nivel, ma fac (d)rac :))

    Ca o roackerita ce sunt, nici eu nu inteleg care e faza cu Vama! Am fost o singura data, in trecere, acum multi ani, si am plecat la fel de repede precum am ajuns. Pentru ca nici eu nu inteleg de ce unora le place sa stea in duhoarea aia! Iti place sa bei si asta te face sa te simti bine? Poti sa faci asta si intr-un loc curat ...

    ReplyDelete
  2. Nici eu nu inteleg de ce atata lume e fascinata de Vama. Am fost acum 3 ani si era in curs de asfaltare o banda foarte lata paralela cu plaja, erau in constructie hoteluri imense de 4-5 stele, plaja era plina de sezlonguri si baldachine mai ceva ca la Mamaia. Adica, the place has SOLD OUT, nu mai e boem cum era candva. Si sa te duci acolo ca sa dormi pe nisip mi se pare cruuunt. Nici muzica nu m-a dat pe spate, daca n-ai masina e un chin sa ajungi acolo, mancarea era veche cam peste tot. Mnah, nu te c*ci in gusturile omului, dar ce om s-ar distra in astfel de conditii. Desi, trebuie sa recunosc, pentru o secunda m-am distrat si eu cu stonerii care pluteau pe cate un norisor in jurul nostru cersind bani de diverse.

    ReplyDelete
  3. Ah, ce mult mi-a placut ceea ce ai scris! De doua ori am citit si sunt perfect de acord!

    ReplyDelete
  4. Credeam ca doar eu nu inteleg de ce unii oameni merg in vama. Aveam cunostinte care mergeau si statea toata vara acolo, mergeau si se angajau peste vara in vama. De ce ai vrea sa stai acolo? Eh, nu inteleg. Vorba ta, de ce stai intr-un cort cand poti sa stai intre 4 pereti si sa ai un acoperis deasupra capului. Nu am fost niciodata in vama, dar, doar din ce am vazut la tv si din auzite, mi se face pielea de gaina cand aud "vama veche". In mintea mea automat se formeaza o imagine gen, apa, gunoaie, betivi, roacheri si asa mai departe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "apa, gunoaie, betivi, roacheri"... frumoasa asociatia, felicitari pentru felul in care gandesti !!! Dar totusi, cu apa ce ai, prietena ?
      Inteleg ca in viziunea ta "roacherii" intra in aceiasi categorie cu betivii si gunoaiele, dar apa ?!
      Dupa cum bine puncta Poisoned Purple, Vama Veche a fost simbolul unei generatii si tare rau imi pare ca nu am ajuns niciodata acolo, inainte sa decada; mizeria si betivii ma oripileaza si pe mine... Dar fii sigura ca Vama a fost adusa in stadiul asta de oameni de cea mai joasa speta, nu de cei care o apreciau, o iubeau si pentru care chiar insemna ceva !
      Cat despre farmecul mersului cu cortul banuiesc ca e inutil sa incerc sa-ti explic, doar tu iti formezi parerile, citez : "din ce am vazut la tv si din auzite". Bravo, inca o data felicitari !!!
      Oricum, tu du-te in Mamaia, uita-te la tv - cel mai bun instrument de tampire a populatiei, asculta "haos" sau orice alt bumti-bumti care iti place tie si nu uita: stai departe de "apa, gunoaie, betivi si roacheri" !

      P.S.: Felicitari pentru blog, Poisoned Purple !
      Desi uneori nu sunt de acord 100% cu ce scrii si te consider cam rautacioasa in unele situatii(asa cum reies din postarile tale), iti admir inteligenta si "aciditatea", latura artistica, precum si latura ta funny.
      Iar machiajele tale sunt nebunie curata, si eu iubesc stilul gotic.
      Iti deschid blogul cam din 3 in 3 zile, in asa hal de dependenta am ajuns ! :))
      Pomeneai tu in postarile legate de "ce si cum mancam" de niste exercitii pentru muschiuleti, te rog mult sa revii cu asa ceva, chiar m-au motivat articolele tale sa renunt la anumite porcarii si sa ma apuc mai serios de ceva exercitii !!!
      Multumesc si pentru inregisrarea concertului Rammstein, eu nu am putut sa ajung, si tare rau imi pare...
      Keep up the good work, bye-bye !

      Delete
    2. Aoleu, da, acum am vazut asocierea dintre roacheri si gunoaie! Nasol, sunt roachera de aproximativ 14 ani si nu ma astept sa se schimbe asta prea curand. Eh, nu importa, fiecare cu parerile sale.

      Mai, apropo de cort, nu-mi place. Am incercat, a fost groaznic: ba m-au muscat gojganiile de fund, ba am plecat cu cortul dupa mine la baie ca mi s-a agatat de bocanc, ba zgomote de ma speriam (nu prea le am eu cu natura, stiu), ba eram obsedata ca mi s-a jegosit parul si ca put, ba ma intorceam urland ca mi-am uitat ceva in iarba la plecare...nu stiu, nu e pentru mine. Singura parte misto e cu statul la foc seara. :) Sunt o impiedicata, nu ma descurc cu cortul, recunosc.

      Alina, multumesc pentru comentariu si apreciere. Nici nu stiam ca asteapta lumea urmatorul articol de fitness. Azi vine, ma apuc de el imediat. Nu sunt rautacioasa, am un umor negru. Chiar daca par nervoasa din texte, nu sunt, de cele mai multe ori ma amuz cand le scriu. De exemplu, acum ma enerveaza ca nu esti de acord 100% cu mine. E ofensator. (JOKE!!! :))) )

      Cat despre stilul gotic, il abordez tot de pe la 14 ani, cu modificari majore in directia elegantei in defavoarea factorului-soc. Ma bucur ca-ti place.

      Rammstein e sufletul meu. <3 data viitoare ma asigur personal ca ajungi la concert!!

      Hai ca ma apuc de articol, sa dea dracii sa nu faceti ce va spun sa dati osanza jos!! :)))

      Delete
    3. Hai ca esti tare, ai si pus articolul !
      Acuma ma apuc si eu de citit ! Cu cortul, dap, e mai dificil, si eu am obsesii legate de par, dar ce sa fac acuma, nu le pot impaca pe toate. Iar de speriat ma sperii si singura-n casa, deci mare diferenta nu e.
      Exact asta imi place la tinutele tale, eleganta, desi mi-ar placea sa te vad si intr-o tinuta "de strada". Eu nu am un stil anume, tocmai de aceea se pare ca tanjesc dupa "gothic glamour".
      Din fericire eu n-am osanza, dar nici muschiuleti bine definiti, plus obiceiuri nesanatoase cu duiumul ! De-abia astept sa citesc, multumesc mult pentru promptitudine !

      Delete
    4. Nu numai ca l-am pus, am si zis ca e din cauza ta! :)))
      Bine, o sa pun si o tinuta de strada. Sau, ma rog, ce consider eu ca fiind de strada...:D

      Cu mare placere, I love requests! Daca mai vrei sa citesti la mine si despre alte subiecte, imi zici si se face. Torc ca o pisica daca imi cere cineva un articol in mod special. Ma flateaza enorm.

      Delete
  5. Ce tare ! Ador modul cum ai povestit .Si eu urasc Vama .O singura data am fost si m-am scarbit de mosi dezbracati .Sa umbli la 60-70 de ani dezbracat ....printre copii si femei ....mi se intoarce stomacul pe dos.

    ReplyDelete
  6. Mie nu-mi place nici sa mi se pise langa sezlong un copil de 2 ani doar pentru ca n-are fundul stafidit si maica-sa considera ca e "natural" si sanatos. My point.

    Nu ma deranjeaza cum arata unii sau altii la plaja, nu cred c-ar trebui sa traim pe o planeta de perfecti sau sa ne incadram in anumite limite fiziologice. Am vazut si barbati de 60 de ani care se intretin si arata mai bine ca unii neingrijiti, ofiliti de fumat, nopti nedormite si alcool.
    Oricum, in Vama nu am fost niciodata si nici nu am de gand.
    Ai un par frumos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc !

      Sa nu incep sa scriu despre nesimtirea unor mame (nu neaparat la plaja, in general) ca nu mai termin niciodata si-mi mai pun si toate prost-crescutele in cap!

      Delete
  7. Nici eu n-am inteles niciodata de ce atata lumea tanjeste dupa Vama. N-am fost pana acum si nici nu m-a atras, ce am vazut prin poze si la stiri mi-a fost de ajuns.
    La ce hotel ai stat? Daca nu vrei sa scrii aici, lasa-mi un mail sau comentariu (pe care o sa-l sterg evident). As vrea sa merg cateva zile si caut ceva cat mai curat. Ms!

    ReplyDelete
  8. concluzia despre Vama...music to my 'fuck the Vama generation illusion fucked up mentality' ears :D

    bine...nu ca despre restul litorarlui mioritico-pontico-romanesco-naspa am vreo parere mult mia buna :))

    ReplyDelete
  9. Corect! Ai cea mai mare dreptate! Sunt de acord cu tine. Nu as merge in Vama niciodata, nici macar nu sunt curioasa (eu fac icter cand aud de "vamaioti"). Nu suport ideea de cort, nu as putea sa stau fara baie langa mine, fara apa (macar rece), fara liniste. Urasc betivii nenorociti si boratori. Bine, si la Eforie Nord, acolo unde imi place mie e aglomerat, plajele nu sunt tocmai de vis, dar ce am vazut in Vama m-a terminat.
    Pe micuta plaja unde am stat eu la soare in Eforie se auzea muzica de toate felurile, de la oldies but goldies, pana la cate-o populara. Nu m-a deranjat, imi place muzica de toate felurile. Doar sa nu imi zgarie urechile, sunt acolo sa aud marea in primul rand, nu spartura de timpane. Locurile unde am mancat erau curate, decente, iar vila unde am stat primeste nota 10 pentru curatenie, liniste si... apa calda! :)
    Daca aventura e ce spun astia ca e in Vama... au trait degeaba. Nu ca eu as fi trait vreo mare aventura, dar ce cred ei ca e... e de fapt un jeg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate nu intelegem noi subtilitatile statului in mizerie. Poate ca asa se simt unii mai bine cand ajung acasa li se pare ca sunt la Versailles dupa un week-end in vama. E si asta o posibilitate!

      Delete
  10. E frumoasa prima poza din articol. Cat despre Vama...si eu am mers de cateva ori acolo si de fiecare data imi consumam repede energia si bunavointa. Noaptea era nasol, ca nu mai aveai cum sa pleci acasa daca restul ramaneau pana dimineata. Intr-o noapte, fiind acolo cu prietena mea de atunci, am decis ca o s-o luam razna daca mai stam asa degeaba in Vama doar pentru a ingheta si pentru a face slalom printre betivi. Am luat un taxi de acolo cu ultimii nostrii bani si ne-am dus acasa, in patul cald si comod. Sincer sa fiu...imi plac si mie "aventurile" dar prefer luxul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uite taman de-asta nu m-as duce nici batuta cu vreun grup undeva. Cum adica sa imi fac programul in vacanta dupa cheful altora?! De ce as vrea asa ceva? De cele mai multe ori vad cupluri care se "cupleaza" sa plece in vacanta cate 4 cu o singura masina si isi stau ca ghimpele in coasta tot sejurul. Nu as pleca niciodata asa, desi mi s-a sugerat. La fel ca si tine apreciez luxul, am mai spus.
      ...dar si intimitatea. In Vama nu poate fi vorba de asa ceva.
      Te inteleg de ce te-ai intors acasa, si eu as fi facut la fel.

      Delete