Saturday, June 22, 2013

Cum să ai fotografii bune la nuntă - ce nu ţi-a mai spus nimeni până acum


sursa
E sezon de nunţi. Adică se dă năvală la pirostrii de parcă s-ar termina mâine. Foarte bine, felicitări. Se plânge din ce în ce mai multă lume de calitatea proastă a fotografiilor de la nuntă, consideră că au aruncat banii pe fereastră. Haideţi să vă explic eu ceva ce nu vă zice nimeni de obicei când e cazul şi după eveniment plângeţi de vă sare cămeşa de pe spate că nu aveţi amintirea de pus în ramă aşa cum o vreţi. 

Asta cu fotografia de nuntă e treabă complicată şi depinde de doi factori: subiectul (adică mirii şi în special mireasa) şi fotograful. Să o luăm pe rând:

1. Fotograful
Aşa cum povestea Iguanitza aici, nu vă mai alegeţi fotograful de nuntă de pe diverse profile dubioase. Fotografii au prins prostul obicei de a posta pe site-ul personal sau pe aiurea selecţii de la mai multe nunţi ca să pice în freză de admiraţie viitoarele neveste. Adică, ce a făcut omul? A luat 4 - 5 cadre de la vreo 10 nunţi şi le-a prelucrat de le-a luat naiba ca să arate impresionant, după care te-a păcălit cu ele. Tu o să primeşti 2000 de cadre şi, dacă ai noroc, o să-ţi prelucreze 3 poze mai frumos. O să te dai cu capul de pereţi ulterior, dar, dacă te ia valul şi nu gândeşti la rece, aşa meriţi. Cere fotografului să îţi arate o nuntă întreagă sau mai multe, pe un laptop, la el acasă, la tine acasă, unde vrei. Dacă te impresionează fotografiile, nu leşina de admiraţie sperând că ale tale vor fi la fel dacă nunta pe care ţi-o arată a avut loc într-o locaţie cu ştaif şi tu vrei să arate aşa în spatele blocului. Nu o să arate. Nu fi isterică, fii realistă. 

Vino tu, mireaso care eşti, la întâlnire cu fotograful, chiar dacă vine şi ginerică al tău! Nu mai pot cu miresele care se strâmbă că nu le plac pozele finale dar nu şi-au mişcat fesierii până la o discuţie cu fotograful. Mişcă-te, pronunţă-te, întreabă. Ori îţi pasă, ori nu. Dacă nu, să n-aud comentarii ulterioare.

Cere fotografului o şedinţă foto de probă la care NU veni ca boala, nespălată pe cap, în şlapi şi nemachiată (am văzut cu ochii mei cazuri, nu glumesc). Stabileşte ca şedinţa foto să aibă loc în ziua în care faci proba de machiaj şi de coafor, să vezi cum vor arăta pozele finale. Ascultă indicaţiile fotografului şi nu te strâmba, nu da ochii peste cap şi lasă fiţele. Cum ies pozele la şedinţa de probă, aşa vor ieşi la nuntă. Ca să nu aveţi discuţii ulterioare. 

NU alege pentru nuntă un fotograf care are în portofoliu doar peisagistică, fashion sau arhitectură. Fotografia de eveniment este cu totul altă mâncare de peşte şi este complicată, cere altă tehnică şi alt exerciţiu. Poate fi un portretist genial, de exemplu, dar să nu facă faţă presiunii unui eveniment, să nu ştie cum decurge nunta şi ce urmează să se întâmple, etc. 

Întreabă fotograful ce presupune prelucrarea pozelor. Ar trebui să-ţi spună că presupune corecturi de cadrare, corectarea balansului de alb şi a expunerii şi eventual o editare mai atentă a cadrelor de la şedinţa foto. Dacă vrei adăugate în poze luni, planete, castele şi răpirea din Serai eşti kitschoasă şi postul ăsta nu are legătură cu tine, du-te şi încordează botul în oglindă cu aifonul. 

 Dacă fotograful doreşte să încheiaţi un contract, fă bine şi citeşte-l ca lumea, nu sări paragrafele. Întreabă când sunt gata fotografiile şi asigură-te că ai înţeles exact ce servicii oferă fotograful. Mulţi fotografi vor fi dispuşi să negocieze preţul, dar nu te bucura prea mult de asta pentru că înseamnă că de undeva trebuie să scadă din servicii. Mai bine nu te zgârci inutil, că nu rămâi după nuntă nici cu crăpelniţa, nici cu florile, nici cu mărturiile sau mai ştiu eu ce aiureli, ci cu fotografiile. Pe astea va trebui să le arăţi copiilor, nepoţilor şi altor rubedenii. Poate nu realizezi acum cât de importante sunt, dar când o să primeşti nişte gunoaie de poze mai proaste decât ale invitaţilor făcute cu tableta sau cu compacta, o să te prinzi cam ce ai pierdut. Dar va fi prea târziu. Hai să evităm momentul ăla cu graţie, ce zici?

Întrebare: Cum recunosc un fotograf prost? Nu sunt specialistă, cum ştiu că e de porc?

Răspuns: Poţi afla dacă e de porc, mediu-porc sau mare-porc, după caz, urmând indiciile de mai jos. În primul rând, când îţi arată evenimentul complet, că aşa discutarăm, nu doar o selecţie dă pă interneţi, fii atentă şi dacă observi următoarele, caută alt fotograf:

- multe poze sunt neclare, mişcate sau cu ochii închişi, mai ales e dezastru la pozele de la dansul mirilor;
- subiecţilor li se termină picioarele la glezne, au diverse părţi de corp ciuntite;
- găseşti în prea multe cadre jumătăţi de oameni pe verticală sau prea mult spaţiu liber deasupra capetelor, ca regulă (nu e capabil să cadreze);
- subiectul e mai tot timpul fix pi şientru şi linia orizontului e într-o rână, adică nunta e în pantă, cum ar veni (habar n-are să cadreze, din nou şi nici nu se osteneşte să îndrepte perspectiva);
- feţele / pielea personajelor din poze sunt când galbene a icter, când roşii a infarct, când verzi, albastre sau albe ca creta (nu ştie să facă balansul de alb, dacă nu vrei să ai pielea ca în Avatar, lasă-l);
- în biserică mirii sunt luminaţi puternic şi în spate e beznă (adică dă cu bliţul în faţă, adică pa);
- unele poze sunt prelucrate foarte agresiv, culorile nenaturale, tras de contururi, ochi coloraţi etc (nu e în stare să pozeze, în schimb a învăţat trucuri de Photoshop de clasa a 2a);
- ce e alb îţi scoate ochii, ce e negru e ca talpa iadului, nu are niciun detaliu (nu ştie ce e ăla contrast);
- foarte multe imagini au purici, adică zgomot, adică ăla nu e în stare sau are aparatură de rahat.

Dacă subiectul e clar şi în spate neclar, E DE BINE. Îi zice adâncime de câmp, sau DOF, depth of field.

De asemenea, dacă la şedinţa foto de probă îl vezi pe fotograf că foloseşte bliţul orientat în sus în timp ce sunteţi în aer liber şi deasupra e doar cerul, mai bine lăsaţi. Are el o idee, dar nu stăpâneşte bine nişte principii de bază. 

Apropo, există câţiva fotografi celebri care au firme unde lucrează pentru ei nişte amatori. Dacă angajaţi firma respectivă, aveţi grijă să scrie clar în contract cine va fi la nunta voastră, să nu vă treziţi cu cine ştie ce începător speriat.

2. Mireasa (că mire care să facă scandal la poze nu am întâlnit încă)

Fată dragă, hooo! Lasă tragedia greacă (istericalele de braidzilă) şi citeşte aici ce trebuie să faci să îţi iasă pozele giugiuc la măreaţa nuntă. 

Zi-i fotografului exact ce vrei. Vino cu exemple realiste, nu cu poze de pe Coasta de Azur când nunta ta e la Dolhasca. Când ceva nu îţi place, pronunţă-te în mod coerent, adică spune ce nu e pe gustul tău şi ce ai vrea să iasă la final. 

Aşa nu: Nu ştiu, nu-mi place dar nu ştiu ce, aş vrea mai nu ştiu cum, eu sunt mai aşa, mai...-- Tu înţelegi? Nu? Nici fotograful. Use. Language. Properly.

Aşa da: Aş vrea să facem o şedinţă foto mai specială, pe un buldozer în flăcări cu 5 stripări îmbrăcaţi în pompieri care îl bat pe mire cu o rangă. -- Perfect. Asta facem. Aduci buldozer, hăndrălăi şi rangă şi fotograful se ocupă de restul. 

În ziua nunţii, lasă-l dracului de telefon că ţi-l bag în...geantă cu mâna mea. La şedinţa foto aminteşte-ţi te rog că e ziua nunţii TALE, nu te interesează că pe soacră o bat pantofii, că unchiu' Gogu a venit beat şi tocmai a făcut o comoţie, că a uitat cofetarul să pună un moţ pe tort, dă-l dracu' de moţ!! Fii cât se poate de zen şi simte-te bine. Dacă nu te simţi tu bine, de ce mai faci tot tămbălăul ăsta de nuntă? Din masochism? Te chinui eu dacă vrei, şi te costă şi mai puţin. 

Fii relaxată pentru că, surpriză! Starea de spirit se vede în poze! Am văzut mireasă căreia i-a puţit absolut tot, de la machiaj până la mire şi a ieşit oribil în poze. Crispată şi nevrotică, lângă un mire terorizat, a ieşit şedinţa foto la mare artă, de zici că individa avea un topor în mână, nu un buchet şi mirele stătea să plângă. Nu te certa cu lumea, nu face un capăt de ţară din faptul că nu ştiu ce fleac nu e exact cum ai plănuit tu, nu contează, treci peste, lasă crizele. Fii calmă şi zâmbitoare, concentrează-te pe ce ai tu de făcut ca să fii fericită şi nu ca să mulţumeşti pe toată lumea. Lasă-i pe toţi în boii lor, că n-or crăpa dacă nu le porţi tu de grijă o zi.

La cununia civilă, uită-te în faţă! Nu te tot întoarce să verifici tu dacă vine toată lumea ca să nu obţii o colecţie de poze cu propria ceafă. Şi dacă nu vine nu ştiu cine, ce? Nu te mai măriţi?!

Dacă vrei poze la pregătiri şi nu ai bani de cameră de hotel elegantă unde să faci asta, fă curat în casă!! Fă ordine! Asigură-te că nu umblă nimeni în chiloţi şi cu monturile revărsate prin zonă, pune domnişoarele de onoare şi în general, pe toată lumea, SĂ SE ÎNCALŢE!!! Nimic nu e mai de neam prost şi mahala împuţită decât să pui invitaţii apretaţi şi înduminecaţi să lase pantofii la intrare!! Ce mama dracului, e mocirlă afară?! Dă-l în paştele cailor de covor, o dată te măriţi (mă rog), hai să nu avem ciorapi transpiraţi în poze!

Machiază-te ca lumea, adică mai pronunţat. Fă-ţi manichiura şi pedichiura că nu arată bine copitele şi cuticula de un metru. 

Anunţă-l din timp pe fotograf care este programul nunţii, ce şi unde se întâmplă. Fă asta din timp, nu în ziua nunţii. Dă-i adresele clare unde trebuie să fie prezent şi la ce oră, ia-ţi marjă de un sfert de oră. 

Acordă cel puţin o oră şi jumătate pentru şedinţa foto. NU veni la şedinţa foto cu 45845983 de persoane. Vino cel mult cu naşii. Şi gata. Restul nu mor în chinuri dacă se duc la restaurant şi se aşează la mese fără să îi ţii tu de mânuţă. Your wedding, remember? 

Plozii, copiii mici NU au ce căuta la şedinţa foto. Dacă există părinţi prost inspiraţi, ca să nu folosesc un termen mai dur şi o bâtă, care consideră că un copil mic are ce căuta în zgomot, balamuc, fum de ţigară, hărmălaie şi ore nedormite chinuit pe un scaun la nuntă, spune-le să se abţină de la a-l târî la şedinţa foto unde o să îţi strice ţie pozele cu urlete, caca, pipi, foame, băgat peste aparatură, fotograf care se împiedică de el, intrat în cadru, ochii la el în loc de obiectiv. Treaba ta altfel.

Vorbeşte anterior nunţii cu rudele inoportune şi prietenii entuziaşti să nu se bage cu telefoanele şi compactele lor în faţa fotografului în biserică şi, în general, să se abţină de la a da ei indicaţii preţioase despre cum trebuie făcute fotografiile. Eşti de meserie? Nu, taci din gură! Dacă da, tot taci din gură şi nu te băga peste colegi că e de porc.

Dacă vrei poze cu nu ştiu care rudă obscură care stă coţopenită la masă cu capul în farfurie toată noaptea, vino la fotograf şi ia-l, du-l până la subiect şi spune-i să pozeze. Nu are de unde să ştie omul cine e tuşica Calomfira de la Puchenii Mari. 

Pune fotograful la o masă în aceeaşi incintă cu nunta, nu pe terasă la mama dracu', nu într-o cameră separată. Vrei sau nu să surprindă momentele importante? Nu îl aşeza fix cu capul în boxe că atunci eşti tu de porc şi nu se ştie când se enervează şi nu mai face treaba cum trebuie. Dacă te fură cineva, vino şi ia-l pe fotograf sau trimite pe cineva să îl ia, dacă vrei amintirea momentului. 

Nu îi spune fotografului să te ''slăbească'' în poze, că tu eşti aşa, mai grasă. Citeşte postarea asta şi asta şi dă jos gonfleul de osânză până la marele eveniment. O să ai timp pentru că fotograful îl găseşti cam cu un an, şase luni înainte, nu? However, dacă ai vreo bubă, aluniţă, defect, pată, ciumă pe care ai vrea să ţi le camufleze în fotografii, spune-i cu curaj, ca la doctor. E ok, nu te judecă nimeni.

Tot ce am scris aici am făcut-o la modul cel mai serios, bazat pe experienţele avute în domeniu ani la rând. Am cunoscut mai multe mirese decât ai să vezi tu vreodată şi m-am lovit de genuri de oameni care m-au făcut să cred în dimensiunile colosale ale grădinii lui Dumnezeu. Este în interesul tău să bagi bine la materia cenuşie ce am scris aici, pentru că îţi prezint lucrurile direct şi fără vrăjeli ieftine. Vrei fotografii de care să te bucuri tot restul vieţii tale? Ţi-am explicat cum, chiar dacă mi-ar fi fost mult mai simplu doar să fac reclamă fotografului cu care lucrez eu. Dar, aşa sunt eu, suflet nobil şi degrabă ajutător de mirese confuze. You're welcome!

Later edit: Mulţumesc mult fotografilor profesionişti de pe forumul ComputerGames  pentru feedback şi includ şi precizările lor.

nenis : Superb punctat... As mai aduga un sfat, doua pt insuratei (in afara de uitatul inspre usa la cununie si riscul de a avea poze ale garbitei ) . Nu va bagati degetele in nas din 3 in 3 minute, si nu va aranjati tinuta din 5-in 5min. Nu tineti servetele in mana ,cu care sa va stergeti sudoarea de pe frunte. Nu admirati prosternati icoanele pictate pe cupola pt ca nu sunteti in excursie/pelerinaj . Desi suna aiurea incercati sa va miscati cat mai putin si cat mai lent (in biserica). Adicatelea nici sa fiti impaiati ca si cum ati avea un par in anus dar nici relaxare si naturalete maxima. Cine a zis ca aveti un facies atragator cand sunteti autentici si zambiti cu gura de jur-imprejur de vi se vad si lucrarile dentare?. In fine frumos articol si daca mai are cineva ceva de adaugat sa o faca ca mi se pare foarte interesanta si utila problematica




61 comments:

  1. Foarte bun articolul, felicitari, ai spus lucrurilor pe nume, chiar mi-am notat cateva idei din el, la care nu ma gandisem. In plus am recunoscut in enumerarea ta de greseli, o gramda din cele pe care le-am vazut la cateva seturi de fotografii de nunta, dar poate nu am stiut sa le verbalizez intocmai si poate nici nu m-am gandit ca s-ar putea si mai bine...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Da, corect, mersi. Acum vad ca am pus si virgula inainte de ''etc'' si nu se face. Ma bucur ca ma citeste cineva cu atata atentie.

      Delete
    2. Cu mare placere. Am citit cu atentie pentru ca nu sunt casatorita (nici nu am vreun plan in viitorul apropiat), dar sfaturi gratis nu ratez niciodata. Si cred ca ai dreptate: multi fac alegeri gresite sau prioritizeaza gresit. Pe principiul: Da, Doamne, romanului mintea de pe urma. Eu sunt aproape convinsa ca voi inchiria rochia, voi alege mancare putina si buna (cred ca se arunca foarte multa mancare dupa nunti), si imi voi da toata silinta ca totul sa fie atat de simplu si bine organizat, incat sa nu ma stresez (prea tare) in ziua aia. Si sa nu fiu prea obosita. Sunt foarte curioasa cum decurge noaptea nuntii dupa o zi haotica :)) n-am intrebat pe nimeni

      Delete
    3. Excelent, sunt perfect de acord cu planul tau. Iti sugerez sa alegi bufet suedez, e mult mai misto decat sarmaua la masa si un dj bun, nu o formatie jenibila. Si cauta-ma sa-ti recomand fotograf. :))

      Delete
  3. Haha! Esti dracu' gol, cre' ca ai suparat trei sferturi din don'shoricile doritoare de poza de nunta. Cuuum? Nu e fotograful de vina ca-s nasoale [ele in poze, nu pozele in sine]?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, dracu' gol sunt, recunosc. Las' sa se supere, ca nu scriu ca sa menajez fufe ci sa citeasca cine are cap sa inteleaga. Nasoala e nasoala si cu fotograf de 5000 de euro, stai tu linistita!

      Delete
  4. :) asta da articol, scris la rece, dar foarte adevarat! You`re so right (in special la treaba cu copiii, pe mine m-au innebunit la nunta cat au tras de mine si de rochie ;))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai stiu, ca am vazut toate nenorocirile posibile la nunti, incerc sa ajut lumea sa le evite! :))
      Daca stii mirese in devenire, da-le sa citeasca, o sa-ti multumeasca mai tarziu!

      Delete
  5. eu m-am vazut de mai multe ori cu fotografii mei, am avut doi; la prima intalnire mai erau si altii; au facut treaba buna pana in final.

    ReplyDelete
  6. Nu stiu daca aveti legatura unul cu altul dar am impresia ca acest domn is atribuie textul de mai sus: https://www.dropbox.com/s/0guspol4zgeiie2/text.jpg

    Ia in comentarii nici nu lasa sa se inteleaga ca nu el este autorul.

    ReplyDelete
  7. Nu știu dacă lucrați împreună dar acest domn pare a-și atribui textul scris de tine: https://www.dropbox.com/s/0guspol4zgeiie2/text.jpg

    Scuze dacă am pus comentariul de doua ori. În altă ordine de idei, îți dau dreptate în tot ceea ce ai scris. Am trecut cam prin toate situațiile de mai sus ca fotograf și am renunțat la timp la nunți. Mai bine fotografiez mâncare. Măcar nu se supără dacă iese prea grasă în fotografii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu lucram impreuna. Iti multumesc mult pentru comentariu, apreciez enorm ca m-ai anuntat. Persoana in cauza nu mi-a spus ca ar fi postat textul meu.

      Delete
  8. Repet Catalina Zaharescu .. citeste tot ce am scris eu acolo unde am postat vezi ca este referire la autor si chiar specificatie la inceput de discutie este chiar atit de greu sa citesti tot inainte sa emiti judecati de valoare ?

    ReplyDelete
  9. Cred ca este primul articol care reuseste sa ma convinga ca cel mai usor mod de a face o mireasa sa inteleaga aspectele vizate, este acela prin care ... respectivele sfaturi sunt date tot de o femeie !

    Tot ce ai scris este 100% adevarat si mentionez ca mi-ar placea ca acest material sa fie citit de toate viitoare mele mirese ...

    Felicitari pentru stilul de exprimare, dar si pentru Mesajul Educational pe care il transmiti prin acest articol. Ma bucur sa intanlesc oameni ce au curajul sa infrunte atat de direct, arogantele unora dintre potentiali clienti !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult pentru apreciere si cuvintele frumoase!

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru apreciere dar prefer ca textul sa ramana pe blogul meu si mai ales sa nu apara pe FB.

      Delete
  11. Dupa citirea comentariilor, am cam devenit confuz, nu mai stiu cine de la cine a luat textul? Nu stiu cine a dat copy-paste si nici nu o sa stau sa cercetez! In fine textul e prea bun, e prea adevarat ptr a nu fi publicat si raspublicat si cum scria cineva mai sus ca nu toata lumea are talent la scris dar s-au intalnit cu asemenea cazuri (...fiind si eu unul dintr-e ei!). O sa dau si eu un G+ ca pe FB e deja plin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este suficient sa va uitati la data la care este publicat articolul pe blog si data la care a fost promovat pe ComputerGames forum. Imi apartine in totalitate.

      Delete
  12. Superb articol...felicitari! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi mult, mai am si altele, daca ai chef de citit!

      Delete
  13. Doamne ce mi-ar fi folosit articolul tau acum multi ani (vreo 15, filmam nunti). Acum am descoperit blogul tau, imi place cum scrii.

    Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu multumesc, ma bucura cand primesc comentarii!

      Delete
  14. Bun articolul. Educativ, chiar dacă are ”aciditate ridicată” în exprimare. Am avut miri care au ținut cont de multe dintre aspectele enumerate de tine și miri care au ”omis” multe dintre sfaturile tale...Sper să fie mai mulți prestatori de imagine care se străduiesc să ridice ”cultul de imagine” la standarde măcar decente. Nouă, ca nație, ne lipsește această cultură... ”Vai, arăt oribil, nu mă poza/filma!” - spun mulți/multe. Am filmat cetățeni străini...Zâmbeau la cameră. Indiferent dacă iese sau nu iese cadrul, măcar au lăsat o impresie bună.
    Stimă și lumină bună!
    PS: Am link la articolul tău și de pe blogul meu. Mulțumesc!

    ReplyDelete
  15. Multumesc si eu. Consider ca prea multi menajeaza sensibilitati si fite in loc sa fie eficienti, de aici si tonul.
    Toate cele bune si mult succes!

    ReplyDelete
  16. mai sunt care nu trebuie facut , de ex. sa nu se grabeasca, incet mergi, nu esti la cursa , miresele au un obicei prost, ia fusta sub brat si merge ca la sapa cu capul plecat in jos, e foarte urat..cand se pupa, starea civila, biserica, nu te garbesti, ca fotograful sa aiba timp pt. foto, cand va pupati, inchideti va ochii, cel mai urat nu este cand vad doi indragostiti , mire si mireasa, cu ochii deschisi, parca se uita ce se petrece in jurul lor...la primul dans daca fac mirii ceva deosebil la sfarsitul dansului, de ex. o lasa pe mireasa pe spate, mirele trebuie sa o tine macar 15-20 sec sa faci foto, ca fotograful poate e pe partea celalalt al cameramanului si nu ajunge la timp.. eu le explic la mirii ca nu intram-iesim din biserica, primarie de la-la cununie civila ca oile in turma, frumos in rand..mirii, nasii, parintii , familia...si totdeauna cu zambetul pe buze, nu agitati, nu explicati cu 2 maiini, nu te apuci sa faci aranjamente florale de sa imburdat, nu te apuci sa aranjez fata de masa etc. ca esti mire si mireasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Corecte observatiile, multumesc mult! O sa scriu o continuare si voi include si comentariul tau. :)

      Delete
  17. Ai uitat partea cu "mergeti la coafor la un salon nu acasa la tanti Tusa si imbracati-va decent daca vreti poze de la pregatiri" :)Si partea cu luati-va un staroste care chiar sa isi faca treaba si sa nu lase invitatii sa stea buluc pe voi. In mare parte bine punctat. Putin nerealist la unele capitole si daca ai mentionat niste detalii tehnice era bine sa le si stapanesti. Orizontul nu are legatura cu perspectiva - perspectiva se indreapta doar la pozele de arhitectura ca sa nu cada cladirile "pe spate". La fel cum contrastul nu are legatura cu albul foarte alb si negrul prea negru. Cred ca vorbesti de Dynamic Range aici.
    Cred ca cel mai bine ar fi si sa precizezi celor care vin cu temele facute - gen seturi de poze facute de fotografi de afara sa fie pregatiti sa plateasca si pretul corect. Altfel crestem doar pretentiile...

    ReplyDelete
  18. Un articol interesant despre ce regreta cel mai mult miresele dupa nunta - in ce au investit prea putin si in ce au investit pra mult. Se pare ca doar dupa nunta ne dam seama ca cea mai importanta investitie sunt amintirile:
    http://petapixel.com/2013/03/21/brides-often-regret-not-spending-more-on-wedding-photography/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult pentru link. Foarte interesant. Am luat nota si de de observatiile din comentariul anterior, multumesc pentru timpul acordat si te mai astept pe aici.

      Delete
  19. Imi place ca e direct la subiect , voi da tuturor mireselor inainte de nunta sa citeasca articolul .
    Bravo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, de-asta l-am scris, sa ajunga la viitoarele mirese. :)

      Delete
  20. Foarte bine punctat , direct la subiect fara ocolisiuri , eu voi sfatuii miresele sa citeasca acest articol inainte de nunta .
    Sunt sigur ca vor intelege.
    Bravo !

    ReplyDelete
  21. Am citit articolul de vreo trei ori şi ar mai fi de adăugat unele detalii legate atât de nuntă, cât şi de fotograf.În primul rând depinde unde are loc evenimentul:dacă e în Bucureşti lucrurile stau cam aşa, dar dacă se întâmplă prin provincie atunci bufetul suedez se transformă în sarmale (deşi am luptat să-mi conving neamurile din clan că nu se mai poartă sarmaua şi supa nu am reuşit!!!), DJ-ul trebuie musai, musai să fie vreo patru sau cinci care suflă şi ţipă în diverse instrumente (aici am avut câştig de cauză căci si viitorul ginerică dacă aude de saltimbanci din ăştia îl cam ia capul şi i se mişcă ochii ca girofarul), dar două lucruri rămân de plâns: saloanele şi fotograful!De la două saloane am primit menţiunea cu laude că e frumoasă coafura dar ele nu ştiu dacă pot să o realizeze (mă uitam prostită şi mă întrebam de ce naiba s-a mai făcut coafeză) iar fotograful mi-a spus că miresei pe care mi-o arăta cu fală şi mândrie nu i-a putut scoate negul de pe faţă din fotografie!Restul fotografiei nu l-am mai văzut că îmi furase privirea negul! De o altă poziţie sau de Photo Shopo n-o fi auzit? Altul nu face album decât dacă îl cumpărăm noi şi un maxim de 200 de poze, dar preţul este ca în Bucureşti.Din păcate cu asta ne confruntăm când vine vorba despre fotograf la nuntă şi ajungi să alegi dintre două rele pe cea mai bună.De probă înainte de şedinţa foto nici nu se pune problema e de domeniul SF!
    Felicitări pentru articol!

    ReplyDelete
  22. foarte fain si bine scris. mi-a placut tare mult. felicitari!
    sper sa nu te super ca am postat pe un blog personal legatura spre acest articol. (www.calinocea.blogspot.ro)

    ReplyDelete
  23. Foarte bun articolul.
    Poate va intereseaza ca o parte din text a fost postata pe aceasta pagina: http://photoline.ro/funny/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Va multumesc mult pentru ca m-ati anuntat. Fac cinste cu proxima ocazie!

      Delete
  24. Excelent articolul tau! Realmente util!
    Ai o maniera captivanta de a scrie, felicitari!

    Am putut citi cu detasare, amuzandu-ma, avand in vedere ca nunta mea a fost cu multi ani in urma! Dar am o fiica si, evident, anii zboara! Apoi, fie ca esti interesat sau nu de subiect, daca gandesti macar putintel, chiar ai ce invata!

    Multumesc!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, cu placere.
      Articolul asta mi-a adus, believe it or not, peste 20.000 de vizualizari. Doar el singur. Uneori ma si mir.

      Delete
  25. Felicitari! Chiar mi.ai fost de ajutor cu acest articol avand in vedere ca nu am ales inca fotograful pentru nunta, ei ceva recomandari? Multumesc!

    ReplyDelete
  26. Nice ... pana peste un an si jumatate poate reusim, tinandu-ne de sfaturile tale directe, sa gasim un fotograf de doamne-ajuta. Merci fain de distractia in timpul lecturii :))

    ReplyDelete
  27. Imi place mult articolul, drept urmare il postez si la mine pe Fb. Multumesc si succes!!!

    ReplyDelete
  28. Imi place f mult articolul, drept urmare il postez si la mine pe Fb. Multumesc si succes!!!

    ReplyDelete
  29. Felicitari! Eu incerc sa spun aceste lucruri clientilor cu care intru in contact dar, de cele mai multe ori, observ priviri si atitudini circumspecte. Asta, probabil, din cauza relatiei client/prestator :) . Venita din partea, aceasta opinie cred ca suna altfel pentru client(i).

    ReplyDelete
  30. Foarte tare si foarte adevarat. Am ras cu pofta :))

    ReplyDelete
  31. Superb! Liviu spune ca a ras cu pofta, eu aproape am plans. Lucrez de 5 ani in bransa si ma lovesc de ce spui aici de multe ori. E foarte greu, daca nu imposibil sa le spui mirilor ce ai spus tu si mai ales pe acelasi ton, chiar daca intr-adevar unele mirese chiar merita. Ma gandesc sa iti preiau articolul pe blogul meu, dar momentan doar sta la bookmarks.

    ReplyDelete
  32. Sal. Pot spune ca m-am amuzat maxim dupa ce am citit postarea asta !!! Cat ADEVAR !!! Si cate mai pot fi adaugate !!! Dar ce vreau sa scot in evidenta din spusele tale este dupa parerea mea cel mai IMPORTANT lucru de care se lovesc toti cei care lucreaza in domeniu acesta, fie ei fotografi, cameramani, DJ, ospatari, formatii de muzica etc. FARA NOI NUNTA "VOASTRA" AR FI UN SIMPLU CHEF IN FAMILIE CU O VIZITA LA BISERICA SI STAREA CIVILA !!! Nimeni nu tine cont de importanta pe care noi o avem la un eveniment. Sunt DJ si de peste 4 ani am intrat in marea lume a "Nuntilor" si cu riscul sa ma repet "FARA NOI" ce amintiri ati mai avea! Fotografiile ce raman toata viata ! Video ce la fel o amintire frumoasa ce o puteti revedea oricand retraind emotiile "de atunci" ! Muzica(DJ si/sau Formatie) - desii multi nu pun accent pe DJ ganditi-va de 2x !!! Fara o formatie live DJ-ul este un factor foarte important deoarece toata atmosfera si responsabilitatea nuntii de cand se ajunge la sala ii revine lui !! Cu riscul de a parea putin exagerat sau frustrat in opinia unora, NU uitati ca fara o muzica buna, bine pusa de un DJ care stie ce face, toata nuta o sa fie un fail ! Video o sa fie fail, invitatii dimineata nu mai stiu ce ati facut la biserica sau in drum spre primarie si pleaca acasa doar cu impresia unei nunti reusite sau ratate , factor influentat in proportii foarte mari de MUZICA !!! Daca invitatii nu se simt bine nici Mirii !!! Si invers !!! Asa ca nu aruncati milioane sau mii de euro pe tot felul de aranjamente inutile ce o sa le aruncati sau depozitati prin vreo debara si "bunatati" sau "specialitati" de care unii invitati nu au auzit ! Tineti cont de micile dar torusi marile lucruri importante !!! FOTO - VIDEO - SONORIZARE !!!

    P.S. Daca tot mi`am permis sa dezvolt atat de mult comentariul meu, as dorii sa mai adaug 2 3 sfaturi sa fiu in ton cu articolul !
    Un DJ Bun pt nunta nu este cel care mixeaza muzica de la radio desii mirii sunt clubberi inraitzi.
    Un DJ Bun o face pe bunica de 68 de ani sa il ia pe bunicu de mana si sa iasa la dans, amintindu`si de vremea cand "inca mai puteau". Diversifica toate genurile si face pe cat posibilu ca toti invitatii sa fie multumiti de muzica ascultata/dansata !
    Mare atentie la expresia "E nunta mea eu sa ma simt bine dai incolo de ivitati" ... E fair ca tu vrei sa te distrezi dar cred ca e foarte lame ca sa fii tu si inca 2 bune prietene pe ringul de dans si ceilalti invitati sa stea la mese stramband din nas ! Atunci o sa spui ca Video nu a iesit bine...Ce sa filmeze cameramanul cand lumea sta la masa ...
    Lucrurile mici fac diferenta ! SUPERB ARTICOL si scuze daca am exagerat cu ceva !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut si multumesc mult pentru ca ai stat sa scrii atata!! Ma bucur ca ti-a placut si ca suntem pe aceeasi lungime de unda! Te mai astept la mine pe blog!

      Delete
  33. E original articolul sau o preluare de undeva? L-am mai citit la un domn pe facebook. Oricum pertinent dar nitel exagerat in exprimare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnul de la care l-ai citit l-a "preluat" fara acordul meu. Daca vorbim despre aceeasi persoana, a fost si raportat pentru asta pe FB de o gramada de oameni pentru ca refuza sa stearga postarea. Imi apartine in totalitate, daca vei avea curiozitatea sa citesti si alte postari de pe blogul meu vei vedea ca sunt scrise in acelasi stil.

      Delete
  34. Remarcabil articolul. Spre delectarea ta și a oaspeților tăi, redau mai jos episodul 32 al Poveștilor de DeeJay ce apar în 24FUN ediția Timișoara-Arad. Cei 35 de ani de digeială m-au adus în contact cu exemplare unice din subspecia fotograf-cameraman.

    Vedeam anul trecut la o televiziune franceză o emisiune-concurs de nunți. Adică se luau la mână patru nunți și se analizau toate cele: organizare, mâncare, atmosferă etc. Anul ăsta bag de seamă că formatul a pătruns și la noi. De fapt, sunt mai multe emisiuni TV care au de-a face cu nunțile; unele se ocupă strict de cancanurile din jurul vreunei căsătorii de ”celebrități”. Din experiență pot să vă spun că fazele cu adevărat interesante trec de cele mai multe ori neobservate.
    Pun pariu că cea mai mare parte a invitaților de la un botez anume n-a avut habar că părinții copilului sunt despărțiți și nici măcar nu-și mai vorbesc. La biserică și la restaurant au stat, e-adevărat, unul lângă altul și din când în când persoanele din preajmă puteau auzi frânturi de conversație de tipul ”dă-mi solnița” sau ”zâmbește că e cu lentila pe noi”. Iar dacă nici măcar bunicii copilului nu au fost avertizați că unicul scop al întrunirii era strângerea de fonduri, eu de ce aș da indicii despre ce, cine, sau când? Că de ce, asta știți deja.
    Apropo de strângeri de fonduri; pe un singur cameraman l-am văzut filmând cel mai important - pentru unii - moment al nunții. Hai să vedem dacă ghiciți. Să fie când mușcă din biscuit? Să fie când se semnează în catastif? Sau o fi când deschid dansul? Poate veți spune că e la tort? Cu toții v-ați înșelat. Cameramanul a filmat când se numărau banii. Adică de ce să ne rușinăm?! Dacă de-asta am făcut nunta cu asta ar trebui să înceapă caseta cu filmarea. Cu cel mai măreț moment. Dar, din păcate mai toți cameramanii pleacă de la locul faptei după ce vine tortul. De-aia și pierd momente-cheie ale evenimentului. De-aia unora le spun ”filmași”. Noroc că regizorii de film nu angajează filmași ci cameramani. Altminteri, din Top Gun ar fi rămas doar o suită de secvențe cu avioane zburând pe deasupra copacilor înverziți, cu Tom Cruise servind friptura la popota escadrilei și cu blonda lui parteneră (mereu uit cum o cheamă) pupându-se cu viitorii socri.
    De unde stau, de pe margine (e adevărat și că am ochiul format și văd inclusiv ce poate n-ar trebui să observ) pot să vă spun că fiecare eveniment la care particip e un film artistic în sine. Veți spune că ar trebui să-mi văd de ale mele și să stau cu nasul în coperțile discurilor. Așa a crezut și o mireasă, de-acum prietenă a mea, care - asaltată de verișoarele de la Săcălaz - mi-a rezumat magistral fișa postului. ”Dar domnul se ocupă de muzică, nu de mezeluri”. Genial!

    ReplyDelete
  35. Bine punctat, ce pot sa spun?
    Dar cum se procedeaza cu mireasa caruia ii faci observatii sa zambeasca, ai un zambet fortat intr-o fotografie si apoi "AJUTOR ! NU MAI VREAU SA MA MARIT !" ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai sa nu se mai marite. Ce, e musai? E optional, zic eu.

      Delete
  36. ha, ha, ha...............misto limbaj m am amuzat copios..........esti tare

    ReplyDelete
  37. foarte buna "scrierea" . eu filmez nunti (uneori fac si fotografii) eu am patit sa imi zica "nu poti sa si filmezi sa faci si fotografii? nu vreau chiar totul filmat" dooh nici nu o sa ai "totul" filmat. sau imi filmezi "tot" , vreau "non-stop" .bine atunci ora de filmare costa 50 euro x 9-10 ore...aaa nu mai vreau asa.. sau filmez, si vine mireasa (pt ca intradevar mirele nu prea se baga, e ocupat sa se distreze) vine mireasa in timp ce filmez si ma trage de mana cu care tin camera, "hai sa il filmam si pe varul din Adancata" :) si da , de cele mai multe ori , ne aseaza pe noi foto/video langa boxe... stai tu cu neamul tau la 1 metru de boxe , nu eu. de vre-o ceva ani, nu mai fac foto/video la nunti , decat daca sunt "recomandari" prin prieteni. eu unu nu mai am rabdare sa explic/suport tot felul de oameni , care au impresia ca doar apas un buton. (a si aia , "imi dai toate pozele da?" da da..cum sa nu...) fac filmari de prin 1997 la nunti (in paralel cu serviciul intr-o televiziune , ca editor imagine) si am constatat ca intradevar, sa fii fotograf de nunta/botez , nu este asa usor cum cred unii. tre sa fii "de actiune" plus multe alte "skill-uri". eu tocmai de aia nu prea mai fac nunti. este o alergatura si un nivel de munca / stres foarte mare. prefer sa lucrez pe "proiect" . lejer , am timp , nu ma stresez. si da : nu luati cine stie ce formatii obscure , gen "nu domne eu vreau cu lautari", pt ca o sa te si arda (pt ca sunt tigani , sa recunoastem) si nici muzica nu o sa fie "tot timpul-pt toata lumea" . un Dj bun , iti va ridica toti oamenii de la mese sa danseze.

    ReplyDelete
  38. Bun articol ! merita citit de multi fotografi

    ReplyDelete
  39. Da' ce-am mai ras... curat murdar, coane Fanica...

    ReplyDelete
  40. Este important sa va alegeti cu grija furnizorii de servicii pentru nunta, pentru ca cheltuiala oricum o faceti, dar sa aveti si satisfactiile pe masura cheltuielilor.

    ReplyDelete